Президентът Радев не приема България да бъде безсрочен донор на войната в Украйна

Президентът Румен Радев
05.07.2024 / 12:14

Президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че не приема България да бъде безсрочен донор на войната в Украйна, без яснота за това какво означава "крайна победа" и как ще бъде постигната. Той отказа да отстоява тази позиция на срещата на върха на НАТО, като изрази несъгласие с ангажиментите на Министерски съвет за финансова помощ и предоставяне на оръжие на Украйна, преди Българската армия да бъде обезпечена с заместващи образци.

Президентът посочи, че правителството дължи обяснение на гражданите за ангажиментите, които поема за войната в Украйна, и подчерта, че рискът за България се увеличава. Той изрази съмнения относно това, как ще бъде постигната крайната победа и какво ще остане от украинските сили, инфраструктура и икономика след нея.

В отговор на въпрос кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, Радев заяви, че вероятността да няма редовно правителство расте. Той отбеляза, че трябва да се съобразява с конституционния срок за евентуални предсрочни избори и подчерта, че август не е подходящ месец за предизборна кампания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев