Държавният глава участва в церемонията по връчване на наградите „Банка на годината“

..............................................
05.07.2024 / 12:19

Президентът Румен Радев подчерта значението на българската банкова система за националната икономика и сигурност по време на 32-ата церемония на наградите „Банка на годината“. На събитието той беше придружаван от съпругата си, Десислава Радева.

В своето приветствие Радев акцентира върху предизвикателствата пред банковия сектор, включително последиците от пандемията, енергийната криза и войната в Украйна. Според него стриктните регулаторни изисквания на Българската народна банка (БНБ) дисциплинират банковия сектор, което допринася за неговата стабилност. Той отбеляза, че въпреки тежките предизвикателства, българската банкова система запазва висока стабилност, ликвидност и добра капитализация, които са основа за устойчивост на икономиката и социалните системи.

Президентът посочи, че банките играят ключова роля в прехода и трансформацията на българската икономика към устойчиво развитие и дигитализация, както и в повишаването на финансовата култура и информираността на гражданите.

По време на събитието бяха наградени български банки в осем категории. Голямата награда „Банка на годината на България“ беше връчена на Обединена българска банка (ОББ). Методиката за оценяване, разработена от Асоциация „Банка на годината“, се базира на годишните резултати на българските банки, публикувани от БНБ, както и на одитираните отчети на финансовите институции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев