Министър-председателят Димитър Главчев увери българските граждани, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна

Народното събрание в София
05.07.2024 / 12:25

Министър-председателят Димитър Главчев увери българските граждани, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна. Тази тема не е обсъждана и не се предвижда да бъде обсъждана. Това заяви той вчера в Народното събрание, представяйки българската позиция за предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Главчев припомни думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът е отбранителен съюз и помага на Украйна, без да се въвлича във войната. България подкрепя Киев с политически, военни, хуманитарни и възстановителни мерки, които не нарушават отбранителните способности на страната.

Сред важните решения на срещата ще бъде създаването на механизъм за координиране на военната помощ и обучение на украинските въоръжени сили извън Украйна. Това ще подпомогне страната в защитата ѝ от руската агресия и ще повиши оперативната съвместимост, без да въвлича НАТО и България във войната.

Главчев потвърди ангажимента на България за укрепване на националната отбрана в рамките на НАТО. Той подчерта значението на модернизацията на въоръжените сили и изпълнението на ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП.

Премиерът добави, че България подкрепя отбранителните планове на НАТО за участие на съюзни сили в бойните групи на Източния фланг, което засилва отбранителните способности на Алианса и гарантира колективната отбрана.

Във Вашингтон ще бъдат обсъдени теми като укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и задълбочаване на партньорствата със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и южното направление.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев