Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв.

..............................................
05.07.2024 / 21:25

Родителите на ученици от първи до четвърти клас, както и осмокласниците, вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Тази помощ се отпуска на всички семейства, без значение от техните доходи, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

Семействата с деца в първи и осми клас, които искат да получат помощта преди началото на учебната година, трябва да представят удостоверение, че децата им са записани в училище, тъй като данните в системата на Министерството на образованието и науката са актуализирани едва в началото на октомври. За учениците във втори, трети и четвърти клас проверката може да бъде направена служебно, тъй като тези ученици автоматично продължават обучението си в по-горен клас.

Помощта се изплаща на два пъти по 150 лв. – в началото на първия и втория срок, при условие че детето продължи да учи. За получаването на второто плащане не се изисква ново заявление, тъй като проверката се извършва служебно. Освен на родителите, помощта може да се предостави и на настойник или попечител, както и на семейства на близки или роднини и на приемни семейства за децата, настанени при тях.

Еднократната помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено до 15 октомври в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на правоимащите. Заявлението може да бъде подадено лично, чрез пощенски оператор, по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Помощта трябва да се възстанови, ако детето не започне училище или не продължи обучението си, включително и през втория срок, освен ако това не е възможно поради здравословни причини. Възстановяване на помощта се изисква и ако в рамките на един месец от учебната година детето има 5 учебни часа отсъствия без уважителна причина.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев