През 2024 г. около 2800 безработни лица ще започнат работа по регионалните програми за заетост

Снимката е илюстративна
05.07.2024 / 21:34

През 2024 г. около 2800 безработни лица ще започнат работа по регионалните програми за заетост, финансирани от Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Тези програми, разработени по предложения на областните и общинските администрации и утвърдени от министъра на труда и социалната политика, имат бюджет от над 13,5 млн. лв. Средствата ще субсидират създадените работни места за период до 5 месеца.

По регионалните програми ще се реализират дейности за поддържане и опазване на общинската и държавната собственост, включително училища, детски градини, пътища, паметници на културата, както и поддръжка и почистване на паркове и междублокови пространства. Ще се извършват и екологични дейности като събиране и извозване на отпадъци и озеленяване.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда изпълнението на една Регионална програма във всяка административна област на България, с цел намаляване на безработицата на местно ниво и преодоляване на различията в търсенето и предлагането на работна сила в отделните региони.

Регионалните програми са част от Националния план за насърчаване на заетостта, който за 2024 г. предвижда общо около 10 000 души да бъдат устроени на работа и над 9000 да бъдат включени в обучения. За изпълнението на тези програми и мерки е осигурен бюджет от 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с 2023 г.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев