Софийски градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков

Снимката е илюстративна
06.07.2024 / 17:08

Софийски градски съд започна първото дело срещу Васил Божков, обвинен за организирана престъпна група, изнудване и корупция. Това съобщи БТА. Божков е обвинен в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта, които са позволили събиране на по-ниски такси от дължимите по Закона за хазарта, нанасяйки щети на държавния бюджет за над 559 милиона лева.

По делото бяха разпитани множество свидетели, включително бившият финансов министър Владислав Горанов. Десет лица са обвинени, включително Божков като ръководител на групата и девет други като участници, част от тях длъжностни лица от комисията по хазарта.

Прокуратурата представи обвинителен акт с над 3000 страници, а държавата предяви иск за близо 630 милиона лева. Адвокатите на Божков оспориха изчисленията на сумата и поискаха делото да бъде гледано по съкратена процедура. Те също така посочиха нарушения в обвинителния акт, но съдът отхвърли искането за връщането му на прокуратурата и реши, че искът на държавата няма да бъде приет, за да не затрудни делото.

Съдът не уважи искането на Божков да пътува в чужбина, за да не се укрие. Божков твърди, че няма извършено престъпление и че хазартните такси са били плащани по закон. Той посочи братята Найденови, които подали сигнал срещу него, като мотивирани от завист и страх.

Прокурорът Ангел Кънев заяви, че делото ще приключи по-бързо без разпит на всички свидетели и че има записи, свързани с обвиненията срещу Божков и другите подсъдими.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев