50 млн. лв. държавна помощ изплати АПИ на превозвачите

Снимката е илюстративна
07.07.2024 / 12:54

Държавна помощ в размер на 50 милиона лева беше изплатена на 2,991 транспортни фирми, за да се подпомогнат разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл в България. Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществи изплащанията в изпълнение на решение на Министерския съвет от 23 февруари тази година. Мярката предвиждаше до 50 милиона лева държавна помощ, одобрена от Европейската комисия за съвместимост с правилата за държавни помощи, срокът за изплащане на средствата беше до 30 юни 2024 г.

Помощта се предоставяше пряко като безвъзмездни средства до 4 милиона лева за транспортни предприятия с лиценз за превоз на товари. Размерът на помощта за всяка фирма се определяше на базата на платените такси през 2023 г., които служат като индикатор за обема на извършените превози.

Целта на помощта беше да се помогне на транспортния сектор, пострадал значително от последиците на COVID-19 пандемията, войната в Украйна, промените в търговските пътища и логистичните вериги, както и увеличението на цените на горивата. Оперативните разходи за транспортните компании значително се увеличиха, което затруднило тяхната финансова стабилност и способност да се конкурират на пазара.

През периода от 1 до 30 април транспортните фирми подадоха общо 3,311 заявления за получаване на държавна помощ. Всеки случай беше разгледан от експертна комисия, като се извърши проверка за съответствие със зададените критерии и бяха направени справки с Националната агенция за приходите и Националния статистически институт.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев