Атанас Запрянов ще участва от 9 до 12 юли в срещата на върха на НАТО във Вашингтон

...........................................
09.07.2024 / 10:55

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще присъства на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вашингтон, САЩ, от 9 до 12 юли. Събитието е организирано от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев. Другите членове на българската делегация са началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

Тази среща отбелязва 75-ата годишнина от създаването на най-успешния алианс в историята. Фокусът на събитието е върху силата, значението и актуалността на НАТО в лицето на многобройните предизвикателства пред сигурността. Това е и първото събиране на държавните и правителствените ръководители с участието на 32 съюзници. Присъединяването на Финландия и Швеция подчертава нарастващата роля на НАТО като ключов играч в областта на сигурността в по-голям мащаб.

Сред основните теми за обсъждане са укрепването на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО, подкрепата за Украйна и развитието на глобалните партньорства.

Програмата започва на 10 юли със заседание на Северноатлантическия съвет в съюзнически формат. Срещата ще продължи с вечерни сесии в различни формати, включително министри на външните работи и министри на отбраната. На вечерята на министрите на отбраната са поканени партньори от Индо-Тихоокеанския регион и Украйна.

На 11 юли ще се проведе работна сесия с участието на държавни и правителствени ръководители от Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС. Срещата на върха ще приключи със заседание на Съвета НАТО-Украйна.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов също ще присъства на специално събитие на 9 юли, посветено на честването на 75-ата годишнина от създаването на Алианса, което ще се проведе в историческата зала, където е подписан Вашингтонският договор през 1949 г.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев