За първи път по дело срещу България ЕСПЧ преразгледа свое решение и обяви оплакването за недопустимо

...........................................
09.07.2024 / 11:03

За първи път Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) преразгледа свое решение и обяви оплакването за недопустимо по делото "Я.Т. срещу България". Решението идва след молба на правителствените агенти от Министерство на правосъдието за извънредна процедура и преразглеждане на решението поради твърдения за злоупотреба с права от страна на жалбоподателя и техния процесуален представител.

Жалбоподателят първоначално твърди, че отказът на българските съдилища през 2016 г. да позволят правна промяна на пола им нарушава правото им на зачитане на личния и семейния живот. ЕСПЧ прие това твърдение през 2020 г. и присъди обезщетение за неимуществени вреди и разноски.

Въпреки това, по време на събирането на информация относно изпълнението на решението, правителствените агенти откриха, че жалбоподателят успешно е променил своя пол, имена и ЕГН в Регистъра за гражданско състояние чрез друго производство по Закона за гражданската регистрация, докато делото е било висящо пред ЕСПЧ. Тази информация не е била предоставена на ЕСПЧ по време на първоначалното производство.

В резултат на това българското правителство поиска извънредна процедура за преразглеждане на решението, като твърди, че поведението на жалбоподателя и техният процесуален представител представлява злоупотреба с правото на жалба. На 4 юли 2024 г. ЕСПЧ уважи молбата за преразглеждане и обяви оплакването за недопустимо, като разпореди на жалбоподателя да възстанови полученото от държавата обезщетение или рискува то да бъде изискано по съдебен ред.

Снимка: Министерство на прависъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев