Премиерът Димитър Главчев присъства на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев
09.07.2024 / 19:35

Преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон министър-председателят на България, г-н Димитър Главчев, подчерта, че позицията на страната му относно предстоящия форум е в съответствие със седемте решения, взети от Народното събрание. Той изрази убеждението си, че това, което казва в България, съответства на казаното от него в чужбина. По отношение на евентуалното изпращане на български войски в Украйна, той отново потвърди, че такова разполагане няма да се случи.

По въпроса за индикативните 80 милиона евро, споменати в българската позиция, премиерът поясни, че това е политически ангажимент без правно обвързващ характер. Той обясни, че тази обща помощ за Украйна може да бъде предоставена под различни форми, включително финансова помощ, военно оборудване и обучение. Премиерът напомни, че окончателното решение за отпускане и размера на помощта ще зависи от българския парламент.

Димитър Главчев подчерта значението на общата сума от 40 милиарда евро, предназначена за целия Алианс, чиято цел е да демонстрира политическата подкрепа на всяка държава-членка за Украйна. Той добави, че тези средства могат да бъдат отпуснати само след одобрение от националния парламент на всяка държава-членка на НАТО. Според министър-председателя това е политически ангажимент, който трябва да покаже отношението на страните-членки към руската агресия в Украйна. Премиерът също така отбеляза, че всяка страна трябва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2% от нейния БВП за отбрана, както се договориха съюзниците от НАТО, или извън тях.

Премиерът остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица и изрази шока и тъгата си от подобни атаки. Той също така заяви, че към момента няма предложения за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна и че страната му не се очаква да бъде домакин на подписването на мирно споразумение.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев