В центъра на Сливен започва пръскане на липовите дървета срещу зелената листна въшка

Сливен
09.07.2024 / 18:54

В град Сливен предстои второ пръскане от трикратна дезинсекция на липовите дървета срещу зелената листна въшка. Третирането ще започне от 4:00 часа на 11 юли, четвъртък, и ще обхване зоната на пешеходната улица - по бул. "Цар Освободител". Паралелно с това ще бъде извършено и второто третиране на кестеновите дървета срещу миниращия листов молец. Тази обработка ще се проведе както в рамките на града, така и в района на Сливенските минерални бани.

Зелените листни въшки произвеждат сладък сок, който се стича върху всичко под дърветата, което ги прави неизползваеми за сядане. Междувременно миниращият листов молец е малка пеперуда, която развива четири поколения годишно. Женските пеперуди снасят яйцата си върху листата на кестеновите дървета, като ларвите изяждат листата и образуват тунели вътре в тях, преди да се капсулират. Този цикъл се повтаря три пъти през летния сезон, а последните какавиди зимуват в падналите през есента листа, потенциално водещи до обезлистяване на кестеновите дървета.

Графикът за обработката има за цел да контролира популацията на тези вредители и да защити здравето на дърветата в региона.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев