Започна записването за Националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър"

...........................................
11.07.2024 / 10:54

Започна записването за Националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър", съобщиха за БТА от община Брезово.Туристическият поход, организиран от Българския туристически съюз, традиционно се провежда през първата седмица на август. Тази година ще започне на първи август от хижа „Малка Бузлуджа“. Походът има за цел да запознае участниците и обществеността с последните дни от живота на Хаджи Димитър от края на юли и началото на август 1868 г. Маршрутът включва преминаване през селата Енина, Виден, Турия и достигане до подножието на връх Къдрафил над село Свежен на третия ден. Там участниците ще отдадат почит с тържествено поклонение.

Походът проследява стъпките на последните живи четници, които пренасят на носилка ранения си войвода Хаджи Димитър до връх Къдрафил след битката на Бузлуджа. Паралелно с туристическия поход ще се проведе възстановка на събитието за пети пореден път.

Участниците трябва сами да си осигурят храна, напитки, лекарства и туристическа застраховка, покриваща периода на похода. Организаторите поемат организационните разходи и вътрешния транспорт. Други разходи са за сметка на участниците или изпращащите ги организации. Всеки участник трябва да бъде оборудван с подходящи дрехи, обувки и индивидуално бивачно оборудване.

Снимка: Община Брезово
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев