От началото на следващата година може да заработи щабът на регионалното компонентно командване на специалните операции

...........................................
12.07.2024 / 12:41

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че щабът на регионалното компонентно командване на специалните операции между България и Румъния може да започне работа през следващата година. Тази съвместна инициатива е част от развитието на системата за командване и управление на НАТО и ще функционира на ротационен принцип на всеки две години между двете страни. Създаването на това съвместно командване е важно както за мирни, така и за военни времена и следователно документът за неговото създаване ще трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

Освен това бяха подписани два меморандума във Вашингтон, свързани с военната мобилност. Единият е писмо за намерение относно военната мобилност от Юг на Север, подписано с Гърция и Румъния, което е част от европейската инициатива за военна мобилност. Този проект включва изграждането на транспортни коридори и железопътна линия, които ще подобрят транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния, както и целия Европейски съюз.

Вторият меморандум се отнася до транспортния коридор номер 8 по направлението Изток-Запад. Той беше подписан от министрите на отбраната на Италия, Албания, Северна Македония и България и е важен за колективната отбрана на НАТО. Румъния изрази интерес да се присъедини към коридор номер 8, който ще бъде удължен до Черно море, пристанище Констанца на север.

По отношение на Украйна, министър Запрянов потвърди, че вратата за нейното членство в НАТО остава отворена. Въпреки че все още има условия, които Украйна трябва да изпълни, се очаква един ден тя да стане член на Алианса. България ще продължи да подкрепя Украйна и ще участва в дискусии относно помощта за Киев. Министър Запрянов подчерта, че всички усилия, полагани от България, са в съответствие с международното право и Устава на ООН.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев