Високи оценки получиха участниците в "Бриз 2024" за демонстрираните способности

...........................................
13.07.2024 / 11:47

Българските Военноморски сили демонстрираха своите способности по време на деня за посещение на високопоставени гости и медии в рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз - 2024“ на 12 юли 2024 г. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов наблюдаваха действията на военнослужещите от борда на фрегатата „Дръзки“, съобщиха от Министерство на отбраната. Те оцениха високо техните умения за реагиране при кризи от различен характер, взаимодействието между отделните екипи, повишената оперативна съвместимост и съвременните техники, тактики и процедури, демонстрирани по време на учението.

По време на учението военнослужещите участваха в различни епизоди, включително овладяване на „пожар на борда на търговски кораб в Пристанище Бургас“, операция по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в морските пространства на Република България, медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив. Тези епизоди отработват действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

Освен това гостите наблюдаваха бойните възможности на военния ни флот, свързани с отразяване на асиметрични атаки и защита от морски дистанционно управляеми системи, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаки от въздушен противник, подриваване на плаваща морска мина, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) по въздушна цел. В епизода овладяване на кораб, превзет от терористи, гостите имаха възможността да наблюдават действията на бойните плувци от групата морски специални сили на ВМС, единственото в Българската армия формирование, в което военнослужещите се подготвят да изпълняват специални задачи по вода, под вода, във въздуха и на сушата.

На ВИП деня присъстваха също съветникът по военната сигурност на президента на Република България вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Министерството и Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, представители на държавни институции и неправителствени организации, на областната и общинската власт в Бургас и военни аташета.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев