Правителството предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева

Снимката е илюстративна
13.07.2024 / 12:47

Правителството предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева, което е предвидено в проект на постановление на Министерския съвет, подложен на обществено обсъждане до 12 август. Това съобщава БТА.

В момента линията на бедност е 526 лева. Новото предложение се базира на изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)” и представлява увеличение с 21,3% спрямо 2024 година. Това увеличение ще разшири обхвата на социалните помощи и ще актуализира финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания, социалните помощи и пенсиите.

Линията на бедност е основен показател за идентифициране на бедните и се използва при формулиране на социални политики и мерки за защита. Актуализирането на линията на бедност всяка година цели по-добро формулиране и мониторинг на социалните политики и оценка на жизнения стандарт и качеството на живот.

Предложеното увеличение ще доведе до нарастване на социалните помощи и финансовата подкрепа за уязвимите групи. Това ще има положително въздействие върху потреблението на домакинствата, което се очаква да се увеличи с отслабването на инфлационния натиск.

През 2025 година се прогнозира растеж на БВП от 3,0%, с ускорение на частните инвестиции и забавяне на публичните инвестиции. Липсата на предсказуемост в потреблението и заетостта, свързани с международната обстановка и инфлационните процеси, налага използването на обективен подход при определяне на линията на бедност за 2025 година.

Индикаторите за бедност и социално включване се използват за проследяване на напредъка в борбата с бедността и социалната изолация. През 2023 г. линията на бедност в страната е била 637,92 лева средномесечно на лице от домакинство, под която са били 20,6% от населението.

Изследванията показват, че 18% от населението през 2023 г. живее в тежки материални и социални лишения, което е намаление с 0,7 процентни пункта спрямо предходната година.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев