Ало апаши измислиха нов вид измама

Снимката е илюстративна
13.07.2024 / 19:55

В разгара на летния сезон се наблюдава увеличение на нов тип телефонни измами, които имат за цел бърз и лесен достъп до банковите данни на хората. С нарастването на онлайн пазаруването, покупките на евтини самолетни билети и търсенето на бански костюми за плажа, хакерите използват това като възможност да получат достъп до личните ни данни, съобщава CROSS.

Петя Александрова станала жертва на подобен тип измама, когато получила обаждане от човек, представящ се за служител на БНБ. Мъжът твърдял, че участва в полицейска операция и че от нейно име е изтеглено кредит от банка в Бургас. Загрижеността на мъжа изглеждала истинска, докато не забелязала лек чуждестранен акцент и решила да прекрати разговора.

Тези измами вече не са насочени само към бизнеса, но и към физически лица. Експертите по киберсигурност предупреждават, че целта на тези измами е да се събере лична информация. Чрез поредица от въпроси, те се опитват да разберат възрастта на лицето, дали има семейство, с какви финансови ресурси разполага и номера на кредитната му карта.

Ясен Танев, експерт по киберсигурност, обяснява, че веднъж придобили тази информация, измамниците изпращат двуфакторна идентификация (SMS код) до жертвата, което им позволява пълен достъп до акаунта.

От дирекция "Киберсигурност" към ГДБОП съветват потребителите да не кликват върху никакви връзки и да не предоставят лични данни по телефона, ако смятат, че може да са обект на измама. Те също така препоръчват да посетите тяхната Facebook страница за конкретни стъпки, които да предприемете, ако подозирате, че сте били жертва на телефонна измама.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев