Най-добрите български ученици по биология се представиха отлично и спечелиха 3 медала от престижен турнир

...........................................
15.07.2024 / 19:55

На престижната Международна олимпиада по биология (IBO) в Казахстан най-добрите български ученици по биология спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, съобщи МОН. Златният медал отиде при Виктор Лилов от 12 клас на Софийската математическа гимназия (СМГ), който се класира на 9-то място в света от най-добрите ученици по биология. Сребро спечели Момчил Петков от 12 клас на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ), а бронз – Виктор-Александър Раданов от 12 клас на СМГ.

Това е голям успех за учениците и техните учители, тъй като Международната олимпиада по биология е едно от най-престижните състезания по биология за ученици в световен мащаб. Тази година българските ученици премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

Виктор Лилов вече има опит в подобни състезания, тъй като миналата година спечели сребърен медал от Международната олимпиада по биология. Основният „виновник“ за интереса му към биологията е учителката му Миглена Георгиева. Освен IBO, тази година Виктор спечели и златен медал от Международната Менделеевска по химия, превръщайки го в първия български ученик със златни медали от двете най-престижни световни състезания по химия и биология.

Момчил Петков открива любовта си към биологията още като дете, докато често посещава Ботаническата градина. Неговият учител Татяна Бобева изигра решаваща роля в развитието на интереса му към биологията в реалното знание.

Бронзовият медалист Виктор-Александър Раданов е част от националния отбор по биология за първи път. Той се интересува от наука от ранна възраст и започва да изучава биология по-сериозно в 7 клас. Учителката му по биология Цветана Хинкова го подкрепя през цялото му време в гимназията.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимка: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев