Агенцията по заетостта започва да приема заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица

...........................................
15.07.2024 / 18:43

Агенцията по заетостта стартира приема на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица от 15 юли. Проектът „Започвам работа“ – Компонент 2 – „Обучение“ се изпълнява от Агенцията по заетостта и се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Целта на проекта е да обучи 14 000 безработни и неактивни лица в съответствие с нуждите на работодателите в сектори с недостиг на работна ръка.

Общият бюджет на проекта е 42 милиона лева, съобщават от Министерство на труда и социалната политика. Обученията ще бъдат съобразени с търсенето на пазара на труда, като целта е да се помогне на безработните и неактивните лица да намерят подходяща работа.

Безработните и неактивните лица ще могат да избират между няколко вида обучения: професионална квалификация или част от професия; езикови курсове; обучение за придобиване на умения за грамотност; математическа компетентност; технологии и инженерство; личностна и социална компетентност; умения за учене; гражданска и предприемаческа компетентност.

Заявленията за ваучери за обучения ще се приемат онлайн, като кандидатите трябва да попълнят електронно заявление. След като заявката бъде обработена, кандидатът ще получи по имейл информация за номера, под който е регистриран в системата на Агенцията по заетостта. Ако заявката бъде одобрена, на кандидата ще бъде издаден електронен ваучер за избраното обучение. Ако бъде отхвърлено, ще бъде предоставена мотивирана причина.

Допълнителна информация и консултация относно включването в обученията с ваучери може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев