За поредна година в Сливен ще се проведе поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“

Сливен
15.07.2024 / 18:22

За десета поредна година ще се проведе тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. Събитието ще се състои от 16 до 18 юли, като около 60 участници от цялата страна ще се присъединят към него. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният е на 88 години.

Походът започва в 5:30 сутринта на 16 юли от площад „Хаджи Димитър“ в Сливен. Групата ще следва стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, като първата им спирка ще бъде на брега на река Дунав, край село Вардим, където през лятото на 1868 г. четниците преминават от Румъния в България. Те ще посетят и село Хаджидимитрово, преди да отдадат почит на героите в село Караисен, в местността Караисенските лозя, след това в местността Карапановата кория и село Вишовград. Първият ден от похода завършва в местността Канлъ дере.

На 17 юли участниците ще продължат пътуването си през село Вишовград, село Дебел дял, ще посетят паметника на Тодор Асенов (брат на Хаджи Димитър) на връх Бузлуджа и ще прекарат нощта в Казанлък. Последният ден от похода е на 18 юли, като маршрутът минава през гара Чумерна, село Бяла и завършва в местността Агликина поляна, близо до Сливен. Там участниците ще поднесат венец пред паметника на Хаджи Димитър, за да почетат паметта на двамата войводи и техните съратници, загинали в борбата за свободата на България.

Организаторът на събитието Христо Батинков благодари на Община Сливен за тяхното съдействие и финансова подкрепа, което позволи провеждането на похода-поклонение и тази година.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев