Президентът Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“

...........................................
16.07.2024 / 09:16

Президентът Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), за да обсъдят политическата подкрепа за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Срещата беше инициирана от групата на ПП-ДБ и включваше разговори относно необходимите действия за изясняване на ситуацията и потенциалното формиране на правителство.

По време на дискусията председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков изрази готовността на формацията да изпрати на всички народни представители декларация, съдържаща пакет от закони и решения, насочени към борбата с корупцията. Той подчерта важността на получаването на широка политическа подкрепа за тази инициатива и необходимостта от допълнително време за постигане на целта.

Румен Радев подчерта, че каквито и да са опаковките на тези важни искания, те в крайна сметка водят до конституционните изисквания за наличие на мнозинство в 50-ото Народно събрание за съставяне на правителство. Държавният глава призова ПГ на ПП-ДБ първо да отговори на този въпрос, като същевременно припомни очакванията на гражданите за решаване на важни въпроси, включително попълване на състава на регулаторите с изтекъл мандат. Въпреки това той подчерта, че връчването на мандати на парламентарни групи според Конституцията се отнася до процедурата за съставяне на правителство, а не до законодателната програма на парламента.

Радев отбеляза сложната политическа ситуация, характеризираща се с остри противоречия и динамични промени, които изискват както диалог, така и навременни и практически решения. Той призова ПГ на ПП-ДБ да се съсредоточи върху намирането на подкрепа за формиране на кабинет, предвид техния брой от 39 народни представители, и подчерта, че техните предложения изискват мнозинство, включително квалифицирано. Президентът поясни, че решението за връчване на втория проучвателен мандат ще зависи от реакциите на други политически сили.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев