Европейският парламент официално беше открит в Страсбург след изборите, проведени между 6 и 9 юни

Европейски парламент
16.07.2024 / 16:45

Европейският парламент официално беше открит в Страсбург след изборите, проведени между 6 и 9 юни. Председателят на ЕП в оставка Роберта Мецола (ЕНП, Малта) председателства откриването на сесията. Двама кандидати бяха обявени за председател на парламента - Роберта Мецола и Ирене Монтеро (Левицата, Испания). Преди гласуването и двамата направиха кратки изявления.

За да бъде избран, кандидатът се нуждае от абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, което е 50% плюс един. Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същият или други кандидати могат да бъдат номинирани за втори тур при същите условия. Този процес може да продължи до четири кръга на гласуване. След като бъде избран, новият президент ще поеме председателството и може да произнесе встъпителна реч.

В десетия си мандат Европейският парламент ще има 720 места, с 15 повече от предишния парламент. 54% от евродепутатите са новоизбрани, а делът на жените е 39%. Най-младият евродепутат е Лена Шилинг от Австрия на 23 години, докато най-възрастният е Леолука Орландо от Италия на 77 години. Средната възраст на евродепутатите е 50 години. В момента има осем политически групи, с една повече от предишния мандат, а 32 евродепутати остават независими.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев