Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“

Министърът на отбраната Атанас Запрянов
16.07.2024 / 17:20

Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“ на 16 юли в 22-ра авиационна база в село Безмер. Тренировката е част от усилията на НАТО за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал и демонстрира ангажимента на Алианса към прилагане на планирани отбранителни планове, включително тези за България, съобщиха от министерство на отбраната.

Запрянов подчерта значението на многонационалните учения за българските ВВС и подчерта, че съвместимостта на действията при изпълнението на различни задачи е от решаващо значение. Той изрази надежда, че през 2025 г. тренировката ще се открие с участието на български боен самолет F-16 Block 70.

Бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия, изрази вълнението си да бъде отново в България с партньорите и приятелите от българските ВВС. Той оцени високо възможностите, предоставени от учения като „Тракийска пепелянка“, за обмен на тактики, техники и процедури между различни платформи.

„Тракийска пепелянка 2024“ е едно от основните учения на българските ВВС за годината и продължава от 11 юли до 9 август 2024 г. Участват сили и средства от авиационни бази в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Гърция и Румъния, Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев