Пренасочиха военен хеликоптер да гаси пожар край град Стрелча

...........................................
16.07.2024 / 17:36

Хеликоптер Ми-17 на Военновъздушните сили, който първоначално участваше в потушаването на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към друг пожар край град Стрелча, област Пазарджик. Вертолетът излетя от 24-та авиобаза – Крумово в 15:10 часа, съобщиха от Министерство на отбраната. Междувременно хеликоптерът AL Cougar и военнослужещите от състава на 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, продължават усилията си за овладяване на пожара в района на Стара Загора.

В отговор на спешните искания за помощ в борбата срещу горските пожари, получени от Република България и Република Северна Македония, беше активиран Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз. Утре се очаква да пристигнат два хеликоптера от Чешката република, като един от тях е от противопожарния флот на rescEU – резервът на европейските способности, финансиран от ЕС. Тези ресурси включват парк от самолети и хеликоптери за гасене на пожари, самолет за медицинска евакуация и полеви болници, с които може да се реагира при спешни медицински случаи.

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) внимателно наблюдава ситуацията, като гарантира, че при необходимост може бързо да бъде предоставена допълнителна помощ.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев