МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари

...........................................
17.07.2024 / 13:20

По заповед на министър-председателя Димитър Главчев Министерството на вътрешните работи (МВР) открива телефонна линия за приемане на сигнали относно пожари. Номерът на линията е 02 901 1298 и е достъпен денонощно за всички граждани, които желаят да информират съответните институции за възникнал пожар. Едновременно с това действащият единен номер за спешни повиквания 112 остава активен за подаване на такива сигнали.

Оперативният щаб, създаден от министър-председателя Главчев за справяне с пожарите, е активиран, което гарантира по-добра координация между различните институции, участващи в усилията за борба с природната стихия. Премиерът информира народните представители и българските граждани, че няма друга текуща задача, която да се счита за по-важна от тази в момента. Той обаче потвърди, че настоящата ситуация, въпреки че е критична, е под контрол. Две държави – Чехия и Румъния – са изразили готовност да предоставят помощ чрез изпращане на хеликоптери за потушаване на огъня.

Главчев специално благодари на противопожарните служби, държавните горски стопанства, военните служители и доброволците за тяхната навременна намеса при локализирането и контролирането на пожарите. Той подчерта значителното натоварване, пред което са изправени пожарникарите поради големия брой инциденти. От началото на годината в горските райони са възникнали повече от 260 пожара на обща площ от над 60 000 декара, като само през изминалата седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара, обхващащи 40 000 декара.

Премиерът Главчев призова всички български граждани да проявяват повишено внимание, когато взаимодействат с природата, и да предприемат всички разумни стъпки, за да съобразят поведението си в тези изключително високи температури, за да запазят природните ресурси на страната, както и живота и здравето на нейните граждани.

&ab_channel=GovernmentofBulgaria

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев