Агенция по заетостта стартира приемането на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица

Бюро по труда Сливен
17.07.2024 / 14:25

От 15 юли 2024 г. Агенцията по заетостта стартира приемането на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни лица, съобщават от Бюро по труда в Сливен. Проект „Започвам работа“ – Компонент 2 – „Обучение“ се изпълнява от Агенцията по заетостта и се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Целта на проекта е да обучи 14 000 безработни и неактивни лица в различни области, за да отговори на нуждите на работодателите в сектори с недостиг на работна ръка. Общата стойност на проекта е 42 милиона лева.

Безработните и неактивните лица могат да посещават курсове за придобиване на професионална квалификация или част от професия, езикови курсове, обучение за грамотност, математическа компетентност, компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството, личностна и социална компетентност, умения за учене и гражданска и предприемаческа компетентност.

Заявленията за ваучери за обучение трябва да се подават онлайн чрез попълване на електронно заявление, достъпно на уебсайта на Агенцията по заетостта. След като заявката бъде обработена, кандидатите ще получат по имейл информация за номера, под който са регистрирани в системата на Агенцията по заетостта. Ако заявката бъде одобрена, те ще получат електронен ваучер за избраното обучение; ако бъде отхвърлено, ще бъде предоставена обосновка.

Обученията ще се провеждат чрез ваучери, предоставени от Агенцията по заетостта, в съответствие с Правилника за определяне на условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Повече информация и консултации относно включването в обученията с ваучери могат да бъдат получени във всички бюра по труда в страната.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев