Стартираха конкурси за директори на 481 общински и държавни училища във всички области на страната

...........................................
18.07.2024 / 10:33

Стартираха конкурси за директори на 481 общински и държавни училища във всички области на страната. Те се провеждат по нови правила, приети от Министерство на образованието и науката в началото на годината, като целта е да се намерят не просто администратори, а образователни лидери, които могат да допринесат за подобряването на българското образование.

Конкурсът се състои от два етапа: тест и представяне на концепция за развитие на съответното училище. Тестът ще бъде генериран в МОН в деня на изпита и ще бъде еднакъв за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути. Кандидатите трябва да получат минимум 30 точки, за да преминат към следващия етап.

Във втория етап всеки кандидат трябва да представи концепция за развитие на конкретното училище. Заедно с нея те ще трябва да решат и два конкретни казуса. Тези казуси са разработени от МОН и са базирани на реални ситуации, срещани в българските училища. Целта е да се оцени способността на кандидатите да прилагат лидерски подход, а не просто да спазват формално нормативната уредба.

Целият конкурс ще бъде видео и аудиозаписван за гарантиране на прозрачността. Комисията ще включва представители на регионалните управления на образованието (РУО), общинската администрация, обществения съвет в училището и други. Всеки член на комисията ще трябва да направи оценяване по предварително разработена скала, от 1 до 5, където 5 означава, че кандидатът напълно отговаря на изискванията, а 1 – че не отговаря на тях.

Конкурсите ще продължат поетапно, като първата партида от 400 директори ще бъде избрана до края на август, а останалите 81 директори на държавни училища ще бъдат избрани през следващите месеци. Очаква се новите директори да започнат работа преди началото на новата учебна година.

Снимка: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев