Президентът Румен Радев говори пред журналисти във Великобритания за политическата ситуация в България

Президентът Румен Радев
19.07.2024 / 10:05

Президентът Румен Радев заяви, че инсталирането на компрометирани фигури като Делян Пеевски в българската политика и техните претенции да бъдат евроатлантици и морални стожери, показва сериозни проблеми в политическата система, която може да бъде възстановена само чрез радикална хирургия. Той подчерта, че скалпелът е в ръцете на българските избиратели.

На въпрос дали неспособността на парламента да състави устойчиво правителство легитимира призивите за президентска република, Радев отговори, че този въпрос се поставя от други политически сили, а не от него. По отношение на негов политически проект, той заяви, че други преувеличават темата от страх и подчерта, че изпълнява задълженията си съгласно Конституцията.

Радев обеща, че няма да забавя процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство, като ще се съобрази с усилията на партиите да формират правителство и да водят пълноценна кампания, която не може да се проведе през август.

Във връзка с пожарите в страната, президентът подчерта, че е в непрекъсната връзка с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и министъра на отбраната. Той изказа благодарност към всички участващи в потушаването на пожарите за това, че няма жертви.

Радев заяви, че е необходимо осигуряването на достатъчно средства за оборудване за гасене на пожари и изрази надежда за по-внимателно отношение към необходимите способности след потушаването на пожарите. Той благодари на Чехия и Турция за оказаната помощ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев