Президентът Радев участва в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм" във Великобритания

...........................................
19.07.2024 / 10:13

Президентът Румен Радев заяви, че е крайно време да се сложи край на войната в Украйна, тъй като продължаването на военните действия с настоящата интензивност ще доведе до изчерпване на човешкия ресурс на бойното поле. Това изказване беше направено по време на участието му в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм" във Великобритания, където Радев беше посрещнат от британския премиер Киър Стармър.

На срещата участваха 47 делегации, а Радев представляваше България. Събитието служи като платформа за диалог и сътрудничество за укрепване на сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Радев подчерта, че основният фактор в бойните действия са хората, а не само оръжията и боеприпасите. Той заяви, че ако Украйна остане без бойци, Европа ще се изправи пред тежка политическа и морална дилема - компромис с принципите на международното право или изпращане на хора, което е абсурдно. Радев настоя за използването на дипломация като най-сигурен инструмент за решаване на военните конфликти.

В рамките на срещата на върха Радев участва в кръгла маса, посветена на енергетиката и свързаността, заедно с 12 други държавни лидери, съобщиха от Президентството. Той отбеляза, че България допринася значително за енергийната сигурност на Европа чрез инициативи като интерконекторите с Гърция и Сърбия, преноса на газ от Азербайджан, достъпа до терминали за втечнен газ в Гърция и Турция, и развитието на ядрената енергетика. Радев подчерта, че тези усилия правят България важен фактор в гарантирането на енергийната диверсификация и сигурност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев