Радев обсъди въпроси на двустранното сътрудничество с държавни и правителствени ръководители на различни европейски държави

...........................................
19.07.2024 / 10:38

Президентът Румен Радев обсъди въпроси на двустранното сътрудничество с държавни и правителствени ръководители на различни европейски държави в двореца „Бленъм“ край Оксфорд по време на участието си в срещата на Европейската политическа общност във Великобритания.

С министър-председателите на Нидерландия и Дания, Дик Схоф и Мете Фредериксен, Радев обсъди задълбочаването на партньорството в сферата на инвестициите и образованието, както и сътрудничеството в сигурността и борбата с нелегалната миграция.

Президентът изрази благодарността на България за подкрепата на Чешката република и изпратените хеликоптери за борба с пожарите пред премиера Петър Фиала. В разговор с президента на Молдова Мая Санду, Радев потвърди подкрепата на България за сигурността и европейската интеграция на Молдова и подчерта важността на запазването на териториалната цялост на Тараклийския район.

Радев обсъди с канцлера на Германия Олаф Шолц възможностите за разширяване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия. С премиера на Унгария Виктор Орбан, Радев обсъди перспективите за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна и гарантирането на мира в Европа.

С президента на Азербайджан Илхам Алиев, Радев разгледа възможностите за надграждане на сътрудничеството в енергетиката и енергийната диверсификация. В разговор с президента на Франция Еманюел Макрон, Радев обсъди глобалното сътрудничество за сигурността преди Летните олимпийски игри.

Президентът поздрави албанския премиер Еди Рама за прозрачния процес на преброяване на населението, при който българската общност имаше възможност да изрази самоопределението си. С премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, Радев изрази надежда за ускоряване на изпълнението на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество.

В разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Радев подчерта ролята на Алианса за сигурността на страните членки в контекста на войната в Украйна. Радев също обсъди партньорството в сферата на сигурността с президента на Швейцария Виола Амхерд.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев