Вчера и днес се провежда външно оценяване за учениците, които не са успели да се явят на редовните изпити

...........................................
19.07.2024 / 11:03

15 седмокласници от осем области на страната са подали заявления за явяване на допълнителните дати за национално външно оценяване по български език и литература на 18 юли и по математика на 19 юли. Изпитите са за деца, които са били в карантина или болница и са от следните области: София-град (4), София-област (1), Враца (1), Пловдив (2), Хасково (1), Ямбол (2), Благоевград (1) и Бургас (3).

По инициатива на министъра на образованието и науката, проф. Галин Цоков, тази година за първи път се определят допълнителни дати за националните външни оценявания в 4., 10. и 7. клас за ученици, които по обективни причини не са успели да се явят на редовните дати, съобщават от МОН.

Подадените заявления за изпитите след 7. клас са 13 по български език и литература и 10 по математика. Някои ученици ще положат и двата изпита, а други само един.

Изпитите вчера и в днес се проведжат по същия ред като на редовните дати, като ще започнат в 9:00 часа в училището, в което учи ученикът. Резултатите ще бъдат обявени на 23 юли, а подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите ще бъде на 25 и 26 юли. Ще бъде направено отделно класиране за тези ученици, което ще бъде обявено на 12 август. Ако няма свободни места, учениците ще се приемат над държавния план-прием съобразно постигнатия бал и физическата среда в училището.

Заявления за явяване на допълнителна дата подадоха трима четвъртокласници, които вече положиха изпитите на 24 юни по български език и литература и на 25 юни по математика. Те бяха от София-област, Враца и Шумен. За националното външно оценяване в 10. клас не бяха подадени заявления.

Снимка: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев