На 20 юли отбелязваме Илинден

Снимката е илюстративна
20.07.2024 / 08:47

Илинден е християнски празник, който се провежда всяка година на 20 юли в чест на Свети Илия, важен пророк в християнството. Той се празнува от повечето християнски църкви, включително Българската православна църква (БПЦ), съобщават от Уикипидея. Освен религиозното си значение, Илинден има и голямо значение в българския фолклор, където Свети Илия се свързва с повелител на мълнии, гръмотевици и бури. Празникът носи името Илинден, Илиндън, Свети Илия Гърмоделец, Свети Илия Гръмоломник и Свети Илия Гръмовник.

На този ден хората, които носят имена като Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илизабет, Илейн, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, празнуват своя имен ден.

В допълнение към религиозните и фолклорни традиции, Илинден има историческо значение за България и Северна Македония. На 2 август (по стар стил), който е друг ден, в който някои православни църкви празнуват Илинден, се отбелязва годишнината от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., важно събитие в борбата за независимост на българите в Македония. Този ден е национален празник в Северна Македония.

Като цяло Илинден е значим празник в историята, религията и културата на балканските страни.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев