Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

Европейски парламент
20.07.2024 / 09:23

Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия с 401 гласа „за“ при тайно гласуване на 18 юли. Това ще бъде нейният втори мандат като председател на Комисията, тъй като тя беше избрана за първи път от евродепутатите през юли 2019 г. Необходимото мнозинство беше 360 гласа, като 401 евродепутати гласуваха „за“, 284 „против“, а 22 гласуваха празно или невалидно.

Парламентът в момента се състои от 719 евродепутати. Преди гласуването Урсула фон дер Лайен представи своите политически приоритети за следващите пет години по време на дебат с евродепутатите.

Сега новоизбраният председател на Комисията ще изпрати официални писма до държавните или правителствените ръководители на държавите членки, канейки ги да представят своите кандидати за постовете на европейски комисари. След това парламентът ще организира изслушвания на кандидатите в съответните комисии след лятото. Пълната колегия от комисари след това трябва да бъде одобрена от парламента. Повече информация можете да намерите в информационния материал на Парламента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев