Станаха ясни комисиите в Европейския парламент

Европейски парламент
20.07.2024 / 09:10

В петък членовете, които ще заседават във всяка от парламентарните комисии и подкомисии в десетия законодателен орган, бяха обявени на пленарно заседание. След решението в сряда относно структурата и размера на постоянните комисии и подкомисии на Парламента, политическите групи и независимите членове назначиха членовете на ЕП, назначени за всяка от тях.

Съгласно Правилника за дейността на Парламента, съставът на неговите комисии (включително подкомисиите) трябва, доколкото е възможно, да отразява състава на Парламента като цяло. Всички комисии ще проведат своите учредителни заседания на 23 юли вторник, когато ще изберат своите председатели и заместник-председатели.

Отговорностите на всяка комисия са посочени в приложение VI от процедурния правилник. През предишния законодателен период Парламентът одобри структурни реформи за по-модерен и ефективен Парламент, променяйки начина, по който комисиите и делегациите изпълняват съответните си задължения. Комисиите заседават публично (освен ако правилата не изискват друго). Тяхната работа включва изготвяне, изменение и гласуване на законодателни предложения и доклади по собствена инициатива, провеждане на дебати с представители на Съвета и Комисията, изслушвания с външни експерти и организиране на мисии за установяване на факти. Те ще играят решаваща роля в предстоящите изслушвания на номинираните за комисари. Парламентът може да създава подкомисии и специални временни комисии, които да се занимават с конкретни въпроси, а също така може да създава анкетни комисии за разследване на твърдения за лошо прилагане на правото на ЕС. Съветът на председателите на комисии координира тяхната работа.

 

Списък на всички комисии и подкомисии на Европейския парламент

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев