Стотици празнуват днес имен ден в Ямбол

Община Ямбол
20.07.2024 / 12:16

Свети Илия е един от най-често изобразяваните светци в икони от региона на Ямбол, според Художествена галерия „Жорж Папазов“. Около 340 икони и църковна утвар от периода XVI-XX век се съхраняват в галерията, като повечето от тях са рисувани от художници, работещи в югоизточния район на България, в традициите на Странджанската художествена школа.

Всяка година на 20 юли Православната църква в България почита паметта на Свети пророк Илия, който е един от най-великите старозаветни праведници и силен защитник на истинската вяра в единия Бог. Често е наричан "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

В българския народен календар Илинден е един от най-важните летни празници. Днес се провеждат тържествени служби във всички църкви в Ямбол. Празникът е особено щастлив за онези, които носят името Илия, Илиян, Илкo, Илчо, Илияна и Илкa, както и за занаятчиите, които включват кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като Свети пророк Илия се счита за техен покровител.

Справка от общинския отдел „Регистрация и гражданско състояние“ разкрива, че в Ямбол има 299 мъже с името Илия, 187 с името Илиян, 27 с името Илкo и 26 с името Илчо. Сред жените 99 са кръстени Илияна, а 8 носят името Илкa.

Община Ямбол пожелава здраве и щастие на всички, които празнуват днес!

Снимка: Община Ямбол
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев