Агенция за социално подпомагане създаде организация за предоставяне на подкрепа на семействата, засегнати от пожарите в страната

..............................................
21.07.2024 / 18:26

Агенция за социално подпомагане създаде бърза организация за предоставяне на подкрепа на семействата, засегнати от пожарите в страната. Социалните работници обработват на място заявленията за еднократна помощ, предназначена за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни нужди, чийто максимален размер е 1578 лв. Тази помощ ще бъде изплатена възможно най-скоро на отговарящите на нормативните критерии лица.

Еднократната помощ при природно бедствие се предоставя на семейства, чиято законно построена и основна къща е била повредена. Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на заявление-декларация и след извършване на социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес.

След като бъдат подпомогнати от АСП, семействата могат да кандидатстват пред общината за помощ до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика. Тези средства са предназначени за закупуване на обзавеждане и оборудване за техните повредени домове.

Когато пожарите бъдат потушени, хората ще могат да кандидатстват за помощ и пред Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останалите без дом хора.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев