Държавният глава Румен Радев ще връчи днес втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев
22.07.2024 / 09:33

Президентът Румен Радев ще връчи днес втория мандат за съставяне на правителство на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), съобщи NOVA. Това решение идва, след като парламентарната група на ДПС вече не е втората най-многобройна в Народното събрание. Очаква се формацията да приеме мандата и незабавно да го върне, тъй като няма достатъчно подкрепа за формиране на стабилно правителство.

Възможността за редовно правителство в рамките на настоящия 50-ти парламент изглежда все по-малко вероятна. ПП-ДБ се опитаха да договорят подкрепа за антикорупционно законодателство, но техните идеи не бяха напълно подкрепени от другите партии. Тази липса на съгласие прави невъзможно формирането на жизнеспособен кабинет, което води до заключението, че вторият мандат също няма да успее.

При тези обстоятелства най-вероятният сценарий е провеждането на предсрочни парламентарни избори. Датата на изборите ще трябва да бъде определена от президента, като се вземе предвид необходимото време за подготовка и организиране на изборния процес. Това развитие може да доведе до нова политическа динамика и потенциално да промени баланса на силите в Народното събрание.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев