Агенция за търговия и развитие на САЩ ще финансира безвъзмездно предпроектно проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

...........................................
23.07.2024 / 10:44

Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) ще финансира безвъзмездно предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Церемония по подписването на договора се състоя в Министерски съвет, като присъстваха изпълнителните директори на USTDA и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Ено Ебонг и Ангелин Цачев, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Проектът има за цел да подобри енергийната ефективност, да намали разходите за потребителите и компаниите, да улесни интеграцията на възобновяемата енергия и да допринесе за намаляването на въглеродни и други емисии. Това е значителна стъпка към по-зелено бъдеще за България и региона. Проектът ще свърже електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с потенциал за разширяване до Италия.

Предпроектното проучване, на стойност 1,5 милиона долара, ще включва икономически и технически анализ на необходимостта от разширяване на електропреносната инфраструктура и увеличаване на трансграничния преносен капацитет между България и нейните съседи Турция, Гърция, Северна Македония и Румъния с минимум по 2000 MW на всяка граница. Това ще осигури възможност за обмен на енергия в реално време, произведена от възобновяеми източници в региона. Освен това ще бъдат анализирани плановете за изграждане на две нови помпено-акумулативни водноелектрически централи в България и тяхното интегриране в електропреносната мрежа. Инициативата е от решаващо значение за ефективното използване на зелена енергия за посрещане на пиково търсене в Югоизточна Европа.

Снимка: МС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев