Президентът Румен Радев участва в отбелязването на 145-ата годишнина от създаването на Дипломатическата служба на България

Президентът Румен Радев
23.07.2024 / 11:01

Държавният глава Румен Радев участва в отбелязването на 145-ата годишнина от създаването на Дипломатическата служба на България в резиденция „Бояна“. Той подчерта, че на фона на геополитическите процеси и предизвикателствата, свързани с влошаващата се среда за сигурност, бурния подем на технологиите, задълбочаващите се последици от изменението на климата и повишената икономическа конкуренция, очакванията към българската дипломатическа служба непрекъснато нарастват.

Президентът определи като първостепенни задачи на българската дипломация постигането на заложените в Конституцията цели във външната политика, укрепването на авторитета, ролята и гласа на България в съюзите, в които членува, защитата на правата и интересите на българските общности зад граница и отстояването на търговските и икономически интереси на страната. Той подчерта, че освен да работи заедно с партньорите, България трябва да участва активно със свои инициативи и глас в тези съюзи и да бъде важен фактор в определянето на стратегиите и политиките им.

Друг ключов приоритет според президента е продължаването и задълбочаването на европейската интеграция в различни области и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Президентът Радев също така подчерта значението на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в региона и ролята на страната ни в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Президентът завърши, като призна, че през годините България постепенно се е отдръпнала от важни региони поради липса на ресурси и далновидност, но призова дипломатите да работят за връщането на страната на тези пазари. Той също така подчерта, че икономизацията на външната политика няма алтернатива и призова дипломатите да използват експертния си опит, за да привлекат чуждестранни инвестиции в страната.

В заключение президентът благодари на българските дипломати за тяхната отдаденост и упорит труд и ги насърчи да продължат да работят за постигане на стратегическите национални приоритети.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимки: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев