Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец

Снимката е илюстративна
23.07.2024 / 20:45

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия поради нарастващите цени на електроенергията за бизнеса, съобщи БНР. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изпратиха писмо до министъра на туризма и до Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразявайки опасенията си от предстоящи фалити, ако не бъдат осигурени компенсации за бизнеса.

Цената на мегаватчас в пиковите часове достигна 2000 лева, което прави сметките непосилни за бизнеса. БХРА очаква тези високи цени да продължат през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугите за крайния потребител. Заместник-председателят на БХРА и собственик на ресторант в София, Атанас Димитров, заяви, че увеличението на разходите е приблизително десет пъти, което прави невъзможно нормалното функциониране на бизнеса.

Хотелите консумират значителна енергия, особено след 16:00 часа, когато туристите се връщат от плажа, използват топла вода и кухните работят усилено, за да приготвят храна за вечеря. Председателят на БХРА, Георги Щерев, добави, че в този период и климатиците работят на максимални нива поради топлото и задушно време.

От сектора изчисляват, че 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. БХРА настоява за незабавни действия за подкрепа на бизнеса. Ако не бъдат предприети такива мерки, секторът ще премине към ефективни протестни действия, според Атанас Димитров. Те искат да бъде възобновена мярката, която преди това е била приета, но е изтекла, включваща праг на плащане на електроенергия и компенсации за бизнеса за суми над този праг.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев