Арестуваха трима лекари за източване на Здравната каса

Снимката е илюстративна
23.07.2024 / 20:04

Районна прокуратура-Пловдив обвини трима общопрактикуващи лекари - В.Н., А.Д. и И.Д., в документна измама, свързана с получаването на средства от бюджета на НЗОК, съобщава Iskra.bg. Те са действали заедно с двама други лекари, Н.П. и В.С., които вече са обвинени за същото престъпление. По делото са установени нови доказателства, показващи, че В.Н. и А.Д. са действали като помагачи на Н.П.

Обвинението твърди, че от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. лекарите са представили фалшиви електронни отчети до РЗОК-Пловдив за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които всъщност не са били извършени. Чрез тази схема Н.П. е получил над 80 000 лева от бюджета на НЗОК, предназначени за несъществуващи услуги.

Освен това В.Н. и И.Д. са обвинени в подбуждане към лъжесвидетелстване, тъй като са поискали от свидетелите да потвърдят невярно, че са използвали медицински услуги и са посещавали център за физиотерапия, въпреки че не са го направили.

Разследването продължава и повече свидетели са призовани за разпит. Двамата обвиняеми В.Н. и А.Д. в момента са задържани за 72 часа, докато се решава дали да бъде поискан постоянен арест. Обвиняемата И.Д. е освободена под гаранция.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев