Министър-председателят Димитър Главчев проведе среща с Негово Светейшество Даниил Патриарх Български и Митрополит Софийски

...........................................
24.07.2024 / 19:10

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с Негово Светейшество Даниил, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Те обсъдиха добрите взаимоотношения между църковната и държавната власт и потвърдиха тяхното желание да продължат да работят заедно за благото на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът изрази своята признателност към Българската православна църква за нейната постоянна подкрепа и утеха, особено в трудни времена. Той подчерта важността на духовността за поддържането на националната идентичност и единството на българския народ. Патриарх Даниил оцени високо сътрудничеството между държавните институции и църквата и посочи необходимостта това партньорство да продължи да се развива.

По време на срещата те обсъдиха и темата за религиозното образование в училищата. Като пример бяха споменати успешни практики в други страни. Премиерът Главчев и патриарх Даниил изразиха взаимно съгласие, че насърчаването на разбирателството между различните религии и култури е от съществено значение за насърчаване на социалното сближаване и мир.

Като знак на уважение и приятелство премиерът Главчев подари възпоменателна монета „Екзарх Антим I“ на патриарх Даниил, докато Негово Светейшество връчи на министър-председателя колекция от сребърни монети „Манастирите на България“. И двамата изразиха своите надежди и мечти за по-светло бъдеще за България и нейния народ.

В края на срещата патриарх Даниил благослови членовете на Министерския съвет, подчертавайки значението на техните усилия за подобряване на живота на всички българи.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев