Димитър Главчев: Пожарите на територията на България са овладени и най-важното е, че не допуснахме да има жертви на природната стихия

...........................................
24.07.2024 / 19:19

Министър-председателят Димитър Главчев съобщи, че пожарите на територията на България са овладени и няма жертви. Правителството прие програма за компенсиране на засегнатите от пожарите. Жертвите ще имат възможност да получат еднократна помощ за неотложни разходи, както и подкрепа от фонда „Социална закрила“ за закупуване на обзавеждане и оборудване на повредените домове. Земеделските производители могат да получат помощ по линия на помощта „de minimis“. Подкрепа ще бъде предоставена и на лица, които не са регистрирани като земеделски стопани, но са загубили животните си поради пожара. Възстановяването на щетите ще бъде подпомогнато и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Премиерът Главчев отбеляза, че денонощната телефонна линия, създадена специално за сигнали за пожари, е била полезна за навременната реакция. За по-малко от седмица са получени общо 36 сигнала за 12 пожара. В селата Воден и Крайново вече има сигнал на мобилните оператори, какъвто преди не е имало. Фургоните във Воден и Крайново отговарят на всички изисквания за настаняване на хора.

Премиерът Главчев също така коментира назначаването на временно управляващ посолството в Киев. Той подчерта, че всички процедури са спазени и опроверга твърдението, че е нарушена Конституцията. Премиерът напомни, че в Киев от две години няма извънреден и пълномощен посланик. Служебният кабинет не е направил предложения за назначаване на извънреден и пълномощен посланик, тъй като очакват формирането на редовно правителство.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев