В сряда Европейската комисия представи петия годишен Доклад за върховенството на правото

Европейски парламент
26.07.2024 / 09:13

Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) на 15 септември 2023 г., тъй като България изпълни всички показатели и всички препоръки по него. Сътрудничеството на страната с Комисията гарантира продължаването на реформите, насочени към въвеждане и спазване на международните стандарти за ефективност и независимост на съдебната система.

Годишният цикъл на докладите за върховенството на закона и другите налични инструменти се използват за сътрудничество с държавите-членки на ЕС. В последния доклад се оценяват положително няколко мерки, включително разширяването на Съвета към Националния координационен механизъм за върховенството на закона, което позволява по-голямо участие на гражданското общество, съобщават от Министерство на правосъдието. Положителни оценки получават и подобряването на електронната комуникация в рамките на правосъдната система, стъпките към регулиране на лобизма и работата по законодателство, което цели да ограничи злоупотребата с дела-шамари срещу медии, журналисти и граждански активисти.

В контекста на петия Годишен доклад за върховенството на закона в ЕС Европейската комисия отправя препоръки към всички държави-членки. Тези препоръки съответстват на решимостта на българското правителство да осигури ефективна и независима съдебна система, цялостни антикорупционни мерки и медиен плурализъм и свобода на медиите. Подчертава се необходимостта от истинска борба с корупцията на високо ниво, включително постигане на категорични резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди. Освен това препоръките съответстват на ангажимента за укрепване на върховенството на закона както в България, така и в целия Европейски съюз.

Текстът на пълния доклад може да бъде намерен в прикачения файл.

Прикачени файлове към новината

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев