В село Гавраилово се проведе 22-рото издание на фестивала "Златна праскова"

...........................................
26.07.2024 / 18:44

В село Гавраилово се проведе 22-рото издание на фестивала "Златна праскова". Събитието събра жители от целия Сливенски регион, както и гости от страната и чужбина. Фестивалът започна с приветствие от кмета на Сливен Стефан Радев, който поздрави организаторите за тяхната упорита работа в запазването на местната история, традиции и култура през годините. Той също така пожела успешна и богата реколта на местните фермери, особено тези, ангажирани с овощарството и отглеждането на праскови.

Радев подчерта значението на споделянето на опит и технологии между производителите, за да се справят с настоящите предизвикателства и рискове, породени от изменението на климата. Той изрази надежда за плодотворна и ползотворна година за всички земеделци.

Кметът на Гавраилово Теньо Божеков благодари на Община Сливен за нейната подкрепа и сътрудничество при организирането на фестивала. Той отбеляза, че празникът обединява любовта към селското стопанство и предоставя платформа за производителите на праскови от цялата страна да споделят знания и опит.

Програмата продължи с церемония по награждаване в различни конкурси, като кметът на Сливен връчи наградата на победителя в конкурса за най-добре поддържана прасковена градина на Атанас Чилингиров от Сливен.

Фестивалът включваше още семинар относно състоянието и тенденциите в производството на праскови, представен от водещи експерти от Института по овощарство в Пловдив. Посетителите имаха възможността да разгледат изложба и да закупят различни прасковени продукти. През целия ден имаше планирани различни забавления, състезания и изложби, посветени на сладкия плод.

„Златна праскова“ се организира съвместно от Община Сливен, Общинския съвет, кметството на село Гавраилово, Народно читалище „Слънце-1928“, Министерство на земеделието и храните, организацията на производителите „Българска праскова“ ООД и Националната служба за съвети в земеделието.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев