Вчера започна четвъртият поход „По стъпките на четата на Стоил войвода“ от извора Кушбунар в местността Карандила

...........................................
27.07.2024 / 17:20

Вчера започна четвъртият поход „По стъпките на четата на Стоил войвода“ от извора Кушбунар в местността Карандила, съобщи БТА. В него участват 70 туристи от девет града, което го прави най-многобройният досега, според Радка Балева от Туристическо дружество „Стоте войводи“. Походът е организиран със спонсорството на Българския туристически съюз (БТС).

Инициативата е вдъхновена от героичния подвиг на Стоил войвода, помощник на Иларион Драгостинов и войвода на чета в Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание.

От Кушбунар участниците тръгнаха към местностите Харамията, Обсерваторията, Момина поляна и Скъта. Маршрутът се разделя на две - към селата Нейково и Ичера. В Нейково туристите ще бъдат посрещнати от кмета Христо Колев, председател на Фондация „Стоил войвода“. От Нейково ще се придвижат с автобус до Жеравна, където ще останат две нощи. Там са предвидени изкачвания на върховете Разбойна и Вида в Котленската планина. В неделя участниците ще посетят Фестивала на етносите, багрите и котленския килим в парк „Изворите“ в Котел.

Тази година походът стана национален и влезе в календара на БТС. Участниците са на различни възрасти, като половината са от Българската федерация на туристите ветерани (БФТВ), но има и много млади.

Снимка: Кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев