На 28 юли отбелязваме Световния ден на хепатита

...........................................
28.07.2024 / 00:01

Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с хепатита всяка година на 28 юли. През 2024 г. темата е „Време е за действие“, подчертавайки спешната нужда от увеличаване на усилията за предотвратяване, диагностициране и лечение на хепатита, за да се постигне целта за елиминирането му като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Хроничният вирусен хепатит е сериозна заплаха за общественото здраве, причинена от високо устойчиви хепатотропни вируси от различни типове (A, B, C, E и т.н.). Това е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с увреждане на черния дроб, жълтеница и представлява заплаха за общественото здраве.

За да повиши осведомеността относно вирусния хепатит сред обществеността, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен си сътрудничи с организацията „Лекари на света“, за да проведе кампания „Дни на отворени врати“. По време на кампанията ще се извършват скринингови изследвания за вирусен хепатит B и C с помощта на бързи тестове на всички желаещи.

Кампанията ще се проведе от 29 юли до 2 август 2024 г., включително. Изследванията ще се извършват в „Лаборатория за вирусологични изследвания“ при РЗИ-Сливен от 29 юли до 1 август и в мобилен кабинет, разположен в квартал „Надежда“, ул. „Перущица“ №3 на 2 август. Работното време ще бъде от 9:00 сутринта до 12:30 часа.

Изследването е безплатно и доброволно. То включва вземане на капка периферна кръв (от пръста) и резултатите стават известни в рамките на 10-15 минути. Ако резултатът е положителен, лицето ще бъде насочено към потвърдителен тест.

Снимка: РЗИ Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев