Работни места за общо 1216 души са разкрили действащите 90 социални предприятия

...........................................
29.07.2024 / 20:29

Социалните предприятия играят важна роля за насърчаване на социалното включване и намаляване на бедността, като осигуряват работни места за уязвими групи от населението. Към момента в регистъра на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) са вписани 90 социални предприятия, които са разкрили работни места за общо 1216 души, като 524 от тях са предназначени за хора от уязвимите групи. Тези предприятия предоставят възможности за работа на лица с трайни увреждания, продължително безработни, млади хора без професионален опит и други маргинализирани групи.

През последните две години 17 от тези предприятия са наели общо 90 чужденци, получили закрила в България, предимно от Украйна. Тази инициатива помага на тези лица да се интегрират в българското общество, да възстановят трудовите си навици и да допринесат за местната икономика.

Министерството на труда и социалната политика активно подкрепя социалната и солидарна икономика, която е ключов фактор за интегриране на уязвимите групи на пазара на труда. За тази цел е разработен проект „Развитие на социалната икономика“, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост. Основната цел на проекта е да развие регионалния административен капацитет и да подпомогне модернизацията на предприятията на социалната и солидарна икономика.

Досега по проекта са създадени шест регионални центъра за развитие на социалната икономика, които предоставят консултации и подкрепа на институции, физически и юридически лица. Освен това те организират събития за представяне на продуктите и услугите на социалните предприятия и за насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и академичните среди. В резултат на тяхната дейност са консултирани над 4800 институции и лица, организирани са над 50 събития и са подадени 102 заявления за вписване в Регистъра на социалните предприятия. Досега 66 предприятия са вписани, а други 15 са в процес на проверка.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев