Президентът Радев даде последният трети мандат за съставяне на правителство на ИТН

...........................................
29.07.2024 / 19:28

Президентът Румен Радев подчертава, че третият мандат представлява последната възможност за 50-ото Народно събрание да сформира правителство и да избегне ранното си разпускане без значими постижения. Той покани парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) в президентството, за да им възложи да посочат кандидат за министър-председател в съответствие с конституционните процедури. Срещата се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова.

Радев изрази очакване членовете на ИТН да подходят към тази задача със същото чувство за отговорност, което вече са декларирали пред обществото. Той напомни за изразената позиция на ИТН за необходимостта от редовно правителство и създаването на надпартиен експертен кабинет.

Президентът обясни, че третият мандат идва със своите уникални предизвикателства, но предлага повече гъвкавост в сравнение с първите два мандата. Той призова ИТН да започне навреме, конструктивно и прозрачно преговори в рамките на 50-ото Народно събрание за възможността за формиране на правителство и определяне на кандидат за министър-председател. Държавният глава поиска от ИТН да го информира за напредъка на тези дискусии в разумен срок.

От името на парламентарната група на ИТН председателят Тошко Йорданов обяви, че ще започнат разговори с парламентарни групи и независими депутати утре и ще ги водят открито.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев