Сливенският художник Веселин Дамянов-Ves открива самостоятелна изложба в Добрич

...........................................
31.07.2024 / 08:41

На 1 август 2024 г., от 17:30 ч., в Художествената галерия в Добрич ще бъде открита изложбата "Между черно и бяло" - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Тази изложба ще даде възможност на любителите на българското графично изкуство, жители и посетители на града, да изследват завладяващия "цветен" свят между черното и бялото на художника, който той разкрива чрез експериментиране и смесване на различни графични техники.

Творчеството на Веселин Дамянов-Ves е добре познато на публиката в Добрич от участието му в Пленера на хартията „Хартия и цвят“ през 2021 г. и мащабната изложба по случай 60-годишнината на галерията през 2023 г. Някои от неговите произведения са изложени и в постоянната експозиция на ХГ - Добрич.

Веселин Дамянов-Ves е роден на 30 май 1977 г. в град Сливен. Той завършва Средното художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ в Сливен през 1996 г. със специалност „Плакат“. През 2002 г. придобива бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изящни изкуства, със специалност „Графика“, а през 2004 г. получава магистърска степен със същата специалност.

Той е член на Съюза на българските художници (СБХ) от 2004 г. През 2014 г. специализира в Международния център за изкуство и култура в Париж, Франция (Cité Internationale des Arts).

Дамянов има над 30 самостоятелни изложби и е участвал в повече от 300 международни и национални изложби, конкурси и биеналета, като е спечелил повече от 80 награди, включително около 20 първи места. Неговите творби са изложени в музеи и частни колекции в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Африка, включително Италия, Франция, Испания, Португалия, Обединеното кралство, Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Чехия, Словакия, Полша, Китай, Канада, Тайланд, Съединените щати, Япония, Малайзия и др.

Художникът има разнообразна практика в областта на печатната графика, екслибриса, артистичната рисунка, карикатурата и живописта. Активен визуален артист и преподавател по изобразително изкуство, Веселин Дамянов-Вес живее и работи в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев