Кметът Радев изрази разочарование от забавянето на проекта за реновиране на Дома за стари хора в Сливен

Кметът Стефан Радев
22.10.2024 / 20:34

Кметът Стефан Радев изрази разочарование от забавянето и промените в процеса на одобрение на проекта за реновиране на Дома за стари хора в Сливен. Той критикува Министерството на труда и социалната политика за промените в изискванията за кандидатстване, които са довели до ощетяване на общинските бюджети. Според кмета процесът на оценка на проектите в цялата страна е отнел твърде много време, което е накарало общината да чака подписването на споразумението за финансиране.

Кметът обясни, че проектът им е бил подаден през април 2023 г., но едва наскоро са подписали споразумение, че ще бъде финансиран. Междувременно управляващият орган направи промени в условията за финансиране, които намалиха бюджетите на проектите, което наложи общината да дофинансира проекта. Това означава, че средствата за други дейности, като поддръжка и инвестиции, ще трябва да бъдат намалени, за да се изпълни държавната политика.

Стефан Радев смята, че въпреки че е добре, че държавата приема нови стандарти за домовете за стари хора, тя трябва да осигури и необходимите финансови средства. Според него това е в съответствие с Конституцията, която изисква държавата да подпомага общините, а не обратното. Кметът вижда целия процес на подготовка и изпълнение на проекта като пример за това как политическата нестабилност и несигурността в страната засягат отрицателно общините и техните жители. Това подкрепя исканията на общините за финансова децентрализация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев